Wat is een digital nomad?

Het is goed om te beginnen met het uitleggen wat een ‘digital nomad’ is. Ik heb gemerkt dat het begrip niet voor iedereen helder is.

Als basis gebruik ik de definitie van Wikipedia die ik vrijelijk aanpas naar mijn zienswijze.

Digital nomads zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatie onafhankelijk uit te kunnen voeren. Tegelijkertijd leven ze een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier optimaal gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen.

Doordat een degelijke internetverbinding slechts één van de weinige noodzakelijkheden is voor hun beroep, kunnen ze vrijwel vanaf elke plek werken. Dit kan vanuit het eigen (tijdelijke) huis zijn, maar ook vanuit bijvoorbeeld internetcafés, bibliotheken, co-working-plekken of hotelkamers. In principe is elke plek met een internetverbinding geschikt om taken uit te voeren en doelen te bereiken die men normaal vanuit een vaste werkplek zou verrichten.
Bewerking van Wikipedia

Typering

Wanneer is een reiziger een digital nomad? Waar ligt de typeringsgrens? Dat is wat velen mij vragen. Voor mij gold precies hetzelfde: vanaf wanneer voelde ik mij een digital nomad of in het Nederlands digitale nomade?
Om te beginnen zijn er heel veel wannabee´s, lieden die als backpacker met een computer op reis gaan en onderweg nog wat geld willen verdienen met een blog bijvoorbeeld. Vraag moet zijn of het succesvolle ondernemers zijn die hun reislustige leven kunnen financieren door remote te werken. Het antwoord op deze vraag is vaak ‘nee’. Een mooier begrip is wellicht ‘locatie onafhankelijk ondernemer’, maar dan wel één die zich daadwerkelijk met enige regelmaat verplaatst van de ene stad naar de andere en / of van het ene land naar het andere.
Meer dan tien jaar heb ik afwisselend in Nederland en in Hongarije gewoond. Ik ben ongeveer de helft van de tijd in het ene en de helft van de tijd in het andere land verbleven, waarbij ik mij absoluut geen nomade voelde. Ik had twee plekken waar in woonde. Dat was alles. Het gevoel veranderde toen ik mijn vastigheid in Nederland verloor en ik een woning in Nederland niet meer als vast ankerpunt voelde. Het huis in Nederland bond mij kennelijk aan een plek en toen die plek eenmaal wegviel ontstond de vrijheid om te gaan reizen. Er was niets meer wat mij fysiek aan Nederland bond en de wereld was mijn speelplaats geworden.
Dit was het moment waarop ik me inderdaad écht digital nomad of zo je wilt ‘locatie onafhankelijk ondernemer’ voelde!

Sterke groei

Het aantal digital nomads is snel snelgroeiend. Een aantal parallelle ontwikkelingen dragen aan deze snelle groei bij. Om te beginnen komen er steeds meer freelancers. Het tijdperk van de vaste baan en veertig jaar bij dezelfde baas is voorbij, werkgevers en werknemers willen beiden flexibiliteit en dat uit zich in het ontstaan van nieuwe, meer los-vaste verbanden. De freelancer is hierdoor steeds meer in staat om de ontwikkelingen in zijn/haar leven af te stemmen met de beroepsmatige werkzaamheden. Een lange huwelijksreis, ziekte of een kind verwachten? Géén probleem, dan werken we tijdelijk even wat minder. De kinderen de deur uit? Dan werken we wat meer. Alles kan!
Vele beroepen worden steeds digitaler, waardoor voor steeds meer werkenden het werken op afstand mogelijk wordt. Als je nu al van je werkgever twee dagen per week thuis mag werken, waarom zou dat thuis dan niet in Barcelona kunnen zijn van waaruit je 2 maanden ‘thuis’ gaat werken? De ontwikkelingen in het internet dragen hier natuurlijk enorm aan bij. Er zijn, met name in de steden, al bijna geen plekken meer te bedenken waar je niet online zou kunnen met je laptop. Indien je je laptop en je mobiel verbindt, dan kun je op zeker 80% van het Europese grondgebied al op het internet met je laptop.
Deze ontwikkelingen gaan in rap tempo verder. We koersen af op het moment dat bereikbaarheid van het internet geen schaars goed meer zal zijn. Dat de snelheid van het internet van dien aard zal zijn dat ook daar geen beperkingen meer liggen en alles in de cloud zal zijn.
Ook voor werkgevers zijn er heel veel voordelen. Stel je eens voor dat je als werkgever geen kantoorkosten meer hebt en dat je je niet meer hoeft te bekommeren over een ARBO-vriendelijke werkplek, omdat de mensen die voor jou werken (bewust geen ‘werknemer’ genoemd!) ergens in een hangmat onder een palmboom vertoeven.

Helaas is het wel zo dat de Nederlandse (Europese?) wet- en regelgeving is nog niet ingesteld op digital nomads. Digital nomads worden van het kastje naar de muur gestuurd en lopen zich vaak helemaal klem in de regels. Er is gelukkig één zekerheid: als je voor de rest van ambtelijke wereld met onbekende bestemming bent vertrokken, dan weet de belastingdienst je altijd nog steeds te vinden.

Download nu!

Download nu jouw exemplaar van mijn e-book getiteld ‘Internet en (gratis) bellen voor digital nomads – Wereldwijd bellen met mijn Nederlandse nummers en dat (bijna) voor niks!’ met briljante internet- en telefonie-oplossingen voor digital nomads.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Download jouw exemplaar van het gratis e-book

15987

over mijn briljante internet- en telefonie-oplossingen voor digital nomads

Scroll naar top