Ondernemerstip: abonnementen, de moderne salami-tactiek

Het verkopen van abonnementen is een gouden tip. Waarom? Voor iedere verkoop aan een (potentiële) klant moet je een inspanning doen. Offerte maken, de klant uitleggen wat je wilt verkopen, vragen beantwoorden, nog eens een keer bespreken en ga zo maar door. In geval van een ‘one off sale’ doe je die inspanning voor een eenmalige deal. Die deal kan qua geldsomvang perfect zijn, twijfel ik niet aan. Maar als je diezelfde inspanning of vanwege het relatief lage geld bedrag lagere inspanning doet en daar uiteindelijk een langdurige relatie met jouw klant aan overhoudt, dan kan die ogenschijnlijk lage deal van een abonnementje, om het maar even bagatelliserend te zeggen, op termijn van jaren véél interessanter zijn dan die ‘one off deal’. Salami-tactiek zou je het kunnen noemen: je vraagt steeds maar één plakje, maar uiteindelijk heb je de hele worst. Of: wat kost een druppel benzine? Niets meneer. OK, druppelt u mijn tank alstublieft vol?

De kracht van een abonnement zit ‘m er in dat de klant een abonnement niet gauw opzegt, zeker niet als het een probleemoplossend abonnement is. In mijn beroep bijvoorbeeld lever ik aan de klant een backup- en update-abonnement voor zijn WordPress of Joomla site. Iets wat ie in principe zelf niet goed kan en het graag uitbesteed. Ik heb klanten die al 10 jaar dit abonnement afnemen tegen € 300,- per jaar. Dat is met één verkoopinspanning een omzet van € 3.000,- over de gehele looptijd!

Voor het verkopen heb ik slechts één keer een relatief kleine verkoopinspanning moeten doen, want het ging maar over € 25,- per maand. Ondertussen staat voor sommige klanten de teller dus al op enkele duizenden euro’s.
Door de prijs aantrekkelijk te houden, is de klant gauw bereid om ‘ja’ te zeggen. Stel: je hebt een dienst, zoals uit mijn voorbeeld, die je voor € 25,- per maand aanbiedt. Dat klinkt niet veel, waardoor de klant al gauw instemt. Verzamel vijftig van dit soort klanten en je hebt een vaste omzet van € 1.250,- per maand. Het opzeggen van een abonnement wordt niet snel gedaan, waardoor dit jarenlang kan doorlopen! Een vervolgfactuur voor weer een jaar abonnement kun je zonder vragen zo sturen!

Download nu!

Download nu jouw exemplaar van mijn e-book getiteld ‘Internet en (gratis) bellen voor digital nomads – Wereldwijd bellen met mijn Nederlandse nummers en dat (bijna) voor niks!’ met briljante internet- en telefonie-oplossingen voor digital nomads.

Download jouw exemplaar van het gratis e-book

15987

over mijn briljante internet- en telefonie-oplossingen voor digital nomads

Scroll naar top