Internet en de digital nomad

Voor het maken van een WiFi-internetverbinding met mijn mobiele telefoon en mijn laptop gebruik ik meerdere opties, die ik stuk voor stuk uiteen zal zetten. Achtereenvolgens zijn dat:

  • internet in woonverblijven
  • openbare WiFi hotspots
  • lokale SIM-kaart
  • mobiele telefoon als hotspot
  • MiFi
  • global WiFi hotspots: We.Stream of Skyroam

Internet in woonverblijven

Bij het zoeken naar een nieuw woononderkomen (kamer, appartement, hostel of hotel) is mijn selectiecriterium nummer één: een goede WiFi. Als er geen internet aanwezig is, dan hoef ik nog niet eens verder te kijken. Het appartement en de omgeving kunnen allemaal nog zó mooi en zó prachtig zijn, maar ik kan simpelweg niet zonder internet. Natuurlijk meldt een hotel of een verhuurder van een appartement dat er internet of WiFi aanwezig is. Ook al staat daar een ‘ja’ antwoord, dan speur ik toch verder, want de reviews van eerdere gasten kunnen absoluut het verschil maken. In sommige gevallen meldt het hotel of de verhuurder dat er overal internet is. Als ik dan in de reviews zie dat het alleen in de lobby goed werkt, dan weet ik genoeg … einde oefening!

Moraal van het verhaal: doe je werk goed, óók bij het boeken van jouw verblijfplaats.

Openbare WiFi hotspots

Er is bijna geen café of restaurant meer te bedenken waar géén gratis WiFi ter beschikking wordt gesteld. Vaak zijn dat ideale plekken om te werken, immers koffie en drankjes worden allemaal bijgebracht en de muziek staat aan, of de band speelt.

Meer en meer (binnen)steden zien het belang van het ‘always online’ zijn en faciliteren gratis internet op straat. Dit soort oplossingen zijn van eminent belang voor mij als digitale nomade, want al het internetverkeer wat niet ten koste gaat van mijn eigen tegoed is mooi meegenomen.

Belangrijk is het om te bedenken dat een data connectie met een openbaar WiFI eenvoudig afluisterbaar is en dus is voorzichtigheid geboden. Om afluisteren te voorkomen is mogelijk om een app op je telefoon en PC te installeren die afluisteren onmogelijk maakt. Deze app maakt een zogenaamde VPN verbinding, een Virtual Private Network, waardoor een kanaal wordt gecreëerd tussen jouw eigen pc en de WiFi router. Binnen dit kanaal worden dan jouw gegevens overgedragen, niet afluisterbaar.

Voor het opzetten van een VPN verbinding gebruik ik NordVPN. Dat is een betaalde VPN dienst, maar daarmee wel goed en betrouwbaar werkend op al mijn apparaten.

Voorkom afgeluisterd te worden!

Met Nord VPN kun je met 6 apparaten veilig het internet op. Kies uit de bijna 6.000 servers in 58 landen.

Lokale SIM-kaart

Buiten Europa koop ik onmiddellijk lokaal een SIM-kaart om het internet op te kunnen, daarmee zijn alle geïnstalleerde apps normaal bruikbaar, waaronder ook whatsapp. Met deze SIM-kaart kan ik mijn mobiele telefoon wederom als hotspot voor mijn laptop gebruiken, de Nederlandse SIM-kaart is dan niet geïnstalleerd waardoor ik op mijn Nederlandse mobiele nummer niet bereikbaar lijk te zijn. Inderdaad lijk te zijn, want daarvoor laat ik je later mijn sublieme oplossing zien waardoor ik op mijn Nederlandse telefoonnummers gewoon bereikbaar blijft.

Mobiele telefoon als hotspot

Een smartphone is als een WiFi hotspot te gebruiken. Daar kun je dus je laptop aan verbinden en het internet op. Bedenk wel dat dit gebruik ten koste gaat van je je data pakket op jouw SIM-kaart en dat de telefoon gebruikt wordt en het dus ten koste gaat van de accu. 

MiFi

De afkorting MiFi is een samenvoeging van ‘mobile’ en ‘WiFi’. Het is een klein apparaat waarin een (lokale) SIM-kaart kan worden gestoken en die zich vervolgens laat zien als een WiFi punt. Op een MiFi kunnen meerdere devices (PC’s of telefoons) een verbinding maken om een WiFi verbinding te hebben. Heel handig als je met meer mensen op reis bent en/of meerdere apparaten bij je hebt die je graag op het internet wil aansluiten.

De prijzen voor een MiFi-router liggen tussen € 40 en maximaal zo’n € 100,- en zijn bij de gewone electronica winkels en -webshops zoals de Bol.com of Coolblue te koop of te bestellen.

Zelf gebruik ik een TP-Link M7350 die voor zo’n € 65,- online te bestellen is.

Global WiFi hotspots: We.stream of Skyroam

Bij aankomst in een nieuw land wil je gelijk het internet op om bijvoorbeeld het thuisfront te melden dat je geland bent en je wilt je achterstallige mail checken. Maar ja, met je Nederlandse mobiel op het internet in het verre buitenland is omwille van kosten niet het beste idee en de centrale hal van de luchthaven, waar meestal wel gratis internet is, is nog ver weg. Je zit dus in een internetloos gat, waar je eigenlijk zo snel mogelijk uit wilt. Dat overkomt mij steeds.

Dit vacuüm wordt opgevuld door devices als We.Stream en Skyroam. Die kunnen in zo’n 130 à 150 landen via het lokale mobiele netwerk het internet op en daarmee kun je tegen acceptabele kosten de eerste digitale dingen doen. 

We.Stream

Het We.Stream device kan met een ingebouwde SIM-kaart in meer dan 150 landen direct het internet op. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een dag- of week- of 30 dagenpas aanschaffen op het moment dat je ergens een internetverbinding hebt. Het is raadzaam dit te doen vóór vertrek uit het ene land en ik onderweg ga naar het volgende land. Bij aankomst in het bestemmingsland kan de We.Stream dan connectie maken met het lokale mobiele netwerk en vervolgens internetten. Als je daarna géén lokale SIM-kaart koopt, dan is het met dag- en weekpassen prima werken met de ingebouwde SIM-kaart We.Stream.

Daarnaast kan de We.Stream ook gebruikt worden als MiFi hotspot met lokaal aangeschafte SIM-kaarten waarvoor twee SIM-kaart slots beschikbaar zijn (één gewone SIM en één microSIM). De bediening van de We.Stream gebeurd via het ingebouwde touchscreen.

De aanschafkosten van een We.Stream bedraagt € 179,- inclusief BTW en inclusief 3 dagen internet.

De bezoekers van digitalnomadlifestyle.nl krijgen een korting van 10% als ze bestellen via deze link

We.Stream

Het We.Stream device kan met een ingebouwde SIM-kaart in meer dan 150 landen direct het internet op. 
Maximaal 5 devices kunnen tegelijkertijd van een internetverbinding worden voorzien.


Skyroam

De werking van Skyroam is identiek aan het hiervoor besproken We.Stream. Het aantal landen is met 130 stuks wat beperkter. 

De Skyroam wordt bediend met een app op je smartphone.

Ook voor de Skyroam geldt dat je een datapas moet aanschaffen op het moment dat je ergens aan een internetverbinding hangt. Het is dus wijs dit te doen vóór vertrek naar een ander land.

De aanschafkosten van een Skyroam bedragen afhankelijk van het model € 139,99 voor de Solis Lite en € 199,99 voor de Solis X.

De lezers van dit ebook en de bezoekers van digitalnomadlifestyle.nl krijgen een korting van 10% als ze bestellen via deze link met de couponcode DIGITALNOMADLIFESTYLE. 

Skyroam

Het Skyroam device kan met een ingebouwde SIM-kaart in meer dan 130 landen direct het internet op. 
Maximaal 10 devices kunnen tegelijkertijd van een internetverbinding worden voorzien.

Download nu!

Download nu jouw exemplaar van mijn e-book getiteld ‘Internet en (gratis) bellen voor digital nomads – Wereldwijd bellen met mijn Nederlandse nummers en dat (bijna) voor niks!’ met briljante internet- en telefonie-oplossingen voor digital nomads.

Download jouw exemplaar van het gratis e-book

15987

over mijn briljante internet- en telefonie-oplossingen voor digital nomads

Scroll naar top