Het belang van een VPN

Het gebruik van een wifi verbinding is net zo gewoon geworden als dat er water uit de kraan komt. We stappen een restaurant binnen en vragen zonder nadenken het wifi wachtwoord met dezelfde vanzelfsprekendheid als dat we ervan uitgaan dat het restaurant een toilet heeft. Toch is het gebruik van openbaar wifi niet zonder gevaar. Wifi is namelijk gebaseerd op het gebruik van radiotechniek en is daarmee dus afluisterbaar. Dit betekent dat de signalen met behulp van richtantennes ver buiten je huis of bedrijf te ontvangen zijn. In eerste aanleg zou je denken dat dit niet erg is want alles is toch versleuteld, maar dat is echter lang niet altijd het geval, waardoor jij dus gewoon digitaal afluisterbaar bent!

Om je daartegen te wapenen kun je gebruik maken van een VPN verbinding. VPN staat voor wat staat voor Virtual Private Network, een gesimuleerd privé netwerk wat dus niet afluisterbaar is. Een VPN-verbinding geeft de gebruiker een door versleuteling beveiligde en min of meer anonieme toegang tot het internet. De versleuteling vindt plaats op jouw eigen pc en de ontsleuteling bij de vpn-provider. In het tussenliggende stuk kan dus niemand meeluisteren.
Daar komt nog bij dat je op een door jou gekozen IP-locatie het internet opkomt. Jouw VPN provider biedt in hun platform de locaties aan waar zij een connectie naar het internet hebben. Je kiest er bijvoorbeeld voor om met een Amsterdams IP-adres op het internet te komen. Dat kan handig zijn om in het buitenland Nederlandse TV te kunnen kijken omdat dit soort diensten vaak afgeschermd zijn tot het gebruik binnen Nederland.

Bij een bezoek aan China is een VPN bijna een noodzaak. Ten eerste luisteren de Chinezen natuurlijk alles af, maar belangrijker is nog dat bepaalde sites in China geblokkeerd zijn en dus in China niet te bereiken zijn. Door het gebruik van een VPN wordt éérst een kanaal opgezet naar de IP-locatie van jouw keuze, bijvoorbeeld Amsterdam, er pas daarna worden de sites van jouw keuze benaderd.

Een nadeel van VPN kan wel zijn dat de download van grotere bestanden of het streamen van een video merkbaar langzamer kan gaan of kan haperen.

Er zijn meerdere aanbieders die zowel betaalde als gratis VPN diensten aanbieden. Die software kun je installeren op jouw PC en telefoon. Twee voorbeelden van betaalde diensten zijn ExpressVPN en NordVPN.

Voorkom afgeluisterd te worden!

Met Nord VPN kun je met 6 apparaten veilig het internet op. Kies uit de bijna 6.000 servers in 58 landen.

Download nu!

Download nu jouw exemplaar van mijn e-book getiteld ‘Internet en (gratis) bellen voor digital nomads – Wereldwijd bellen met mijn Nederlandse nummers en dat (bijna) voor niks!’ met briljante internet- en telefonie-oplossingen voor digital nomads.

Download jouw exemplaar van het gratis e-book

15987

over mijn briljante internet- en telefonie-oplossingen voor digital nomads

Scroll naar top